Wielkość ptaków – ciekawostki

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest aktualnie chyba najpopularniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony w wielu wypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków.

Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem szerokiej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi żyjących współcześnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym środowiskiem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, współcześnie znacznie częściej spotkać można go także w krajobrazie rolniczym bądź też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Rozmiar ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna.

Nie da się nie powiedzieć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest mocno czarny.  U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie i słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. Dodatkowo warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *